2014. szeptember 12., péntek

A holnap határa


Úgy látszik nem múlhat el újabb év Tom Cruise sci-fi nélkül. A tavalyi Feledés című filmje nálam nem váltotta be a hozzá fűzött reményeket, így az új filmjétől nem igazán vártam semmit. Azt hittem, hogy egy sima átlagos sci-fi lesz. Gondoltam én...

Az emberiség az űrből érkezett idegenekkel vív ádáz harcot egymás ellen. Az utolsó csatába bedobják Bill Cage katonát, aki eddig még sosem járt terepen. Nincs tapasztalata, felkészületlen és a bevetéstől minden porcikáját átjárja a félelem. A katonák egy úgy mond robotban(Transformers szerűség) veszik fel a harcot a könyörtelen szörnyek ellen. Elérkezik a csata napja, ahol Bill is jelen van. Egy számára ismeretlen helyzetben, ismeretlen felszereléssel. Számára csak egy cél lebeg a szeme előtt: Túlélni! De végül úgy alakul, hogy a csatában életét veszti, miközben megmenti egy titokzatos katona lány életét. Innentől kezdve minden változik. Cage feltámad és újra éli a harc előtti felkészülést, hogy aztán újra meghaljon és feltámadjon. Ismerős? A forráskód volt hasonló. A különbség a két film között, hogy itt zseniálisan lett kivitelezve minden. Egyáltalán nem unalmas, hogy mindig meghal és elölről kezdődik minden. Nem veszti el az emlékét. Tisztában van mindennel, hogy mi történt vele a harc előtt és a harcban. Így ezen információk tudatában próbál minél tovább életben maradni a harc napján. Valamint szeretné kideríteni, hogy mi történik vele. Miért éled újra? Hogy lehetséges ez? Ebben lesz segítségére a titokzatos katona lány Rita(Emily Blunt). A tapasztalatlan katonának hamarosan rá kell ébrednie arra, hogy jóval fontosabb feladata van annál, hogy ő életben maradjon. Úgy tűnik immár az egész világ sorsa az ő kezében van.


Egy szóval tudnám jellemezni a filmet: Zseniális! Az alapötlet az újra éledés ugyan nem csak ebben szerepelt már, így nagyon új dolgokról nem beszélhetünk. De meggyőződésem, hogy itt van a legjobban kivitelezve. A film elején egy tapasztalatlan félelemmel teli katonát ismerhetünk meg. Majd az újra éledések alkalmával egyre bátrabb és tapasztaltabb lesz. Meghal, feltámad, tervez, harcol, meghal és feltámad. Ez a folyamat melyek során folyamatosan fejlődik és a film végére igazi katonává válik, amihez Cruise remek alakítása is kellett. Jár a pacsi a karakter fejlődésének.

Nincs üres járat a filmben. Egy percig nem éreztem azt, hogy ne érdekelne a film. Egyszerűen beszippant az egész világ. Az első perctől kezdve fenntartja az érdeklődést és ez kitart az utolsó percig. Elkezdett nézni és magával ragad az egész sodródsz a történettel, ami még fordulatokban is gazdag. Illetve még kapunk egy csipetnyi humort és egy csipetnyi romantikát. Mert hát film nem létezhet szerelem nélkül, de szerencsére ezek nincsenek ráerőltetve a filmre. Így egyáltalán nem zavaró.

Nem tudok belekötni a filmbe. Még a CGI is a helyén. Talán tényleg csak annyi, hogy az alapötlettel már találkoztam korábban, de itt a megvalósítás szinte tökéletes. Zseniális. Nem tudok rá mit mondani. Rég láttam már egy igazán jó sci-fit. Ez valóban az. Beszippantott teljesen. Kötelező film. Ebben a kategóriában az év filmje nálam eddig és szerintem nem is lesz semmi, ami letaszíthatná a trónról.

Értékelés: 9/10

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése